Wednesday, November 17, 2010

Susah ke Senang Menjalankan Perniagaan???



Menjalankan perniagaan, senang ke, susah?

    * Bagi mereka yang belum lagi memulakan perniagaan, ramai yang fikir perniagaan tu senang
    * Bagi mereka yang baru menjalankan perniagaan, ramai yang fikirkan perniagaan tu susah
    * Bagi mereka yang dah berpengalaman dalam perniagaan, mereka rasakan perniagaan itu senang


Sama ada perniagaan itu senang atau susah, bergantung kepada tahap keadaan kita. Bila kita belum lagi memulakan perniagaan, kita lihat seperti perniagaan ini senang. Kerana kita belum lagi "merasa" perniagaan. Kita sekadar melihat kisah-kisah orang berjaya dalam perniagaan.

Bila kita BARU mulakan perniagaan, baru kita rasa perniagaan tu susah. Kerana sebelum ni kita kaitkan perniagaan dengan keuntungan sahaja. Tak pula fikir tentang perlu promosi, perlu menjaga pelanggan, perlu lakukan accounting, perlu handle staff, perlu fikirkan kaedah dan strategi untuk bersaing dengan pesaing yang begitu ramai!

Bila kita dah setahun dua berpengalaman dalam perniagaan, baru kita rasa perniagaan tu senang kembali kerana kita dah biasa dengan perniagaan & belajar selok belok perniagaan sepanjang pengalaman kita ;)

Masalahnya, ramai yang give up atau berputus asa sebelum sampai tahap perniagaan itu senang kembali. Dalam masa setahun, apabila melalui kesukaran perniagaan, ramai yang gulung tikar kerana tak tahan... betapa susahnya menjalankan perniagaan!


Artikel ini diambil dari email oleh Irfan Khairi

 

Thursday, July 29, 2010

PROGRAM TRANFORMASI KERAJAAN (GTP)

MAJLIS PERASMIAN PELAN HALA TUJU PROGRAM TRANFORMASI KERAJAAN (GTP)

UCAPAN : PERDANA MENTERI DATO’ SRI MOHD NAJIB BIN TUN HAJI ABDUL RAZAK

TEMPAT : PUSAT KONVENSYEN KUALA LUMPUR

TARIKH : 28 JANUARI 2010 read more

Friday, July 23, 2010

3 Cara TIDAK melewat-lewatkan kerja!



Sering kita dengar sikap ini, kata mat salleh "procrastination". Saya gelarnya sebagai the Silent Killer (membunuh dengan senyap!).

Sikap ini amat merugikan kita (sering kali secara tak sedar) kerana ia merugikan masa, wang dan juga kejayaan kita. Yup! melewat-lewatkan masa, umpama meragut kejayaan kita di masa hadapan.

Secara purata, setiap manusia mendapat sekurang-kurangnya 2 idea setiap hari. 

Namun, kebanyakan idea tersebut tidak direlisasikan oleh kerana tabiat melewat-lewatkan masa. "Eh, nanti la aku buat tu", "Alamak... takde masa la nak lakukan ini", "Boleh ke aku berjaya? macam tak boleh je... lain kali je lah" dan seribu satu lagi alasan untuk membantu menyedapkan hati kita supaya melewat-lewatkan masa.


Cara #1: Beri tekanan pada diri sendiri

Ramai antara kita menunggu sesuatu atau seseorang untuk memotivasikan mereka. Sebenarnya motivasi ada di mana-mana sahaja. Dengan hanya menunggu, tiada apa yang akan berlaku. Antara kita, hanya 2% sahaja yang boleh memulakan sesuatu tanpa sebarang pengawasan atau suruhan. Mereka ini digelar pemimpin. Sekiranya anda menunggu, anda akan menunggu untuk selama-lamanya.

Pemimpin melakukan pilihan sendiri untuk terus berusaha, golongan ini meletakkan satu standard yang tinggi. Anda perlu menanamkan semangat sebagai seorang pemimpin dan lakukan lebih daripada apa yang sepatutnya anda lakukan. Sekiranya anda bekerja, lakukan lebih daripada apa yang anda dibayar.

Sekiranya kita melakukan sesuatu lebih daripada kemampuan kita, kita akan merasakan kepuasan dan semangat akan semakin menjadi tinggi. Sekiranya anda melakukan kerja yang anda ingin siapkan pada kadar segera, anggap dan letakkan tekanan bahawa ia mesti disiapkan pada kadar yang segera. 

Anggap hari esok anda perlu ke outstation dan kerja di tangan anda ini mesti di siapkan juga sebelum malam ini. Bayangkan dan Tanya pada diri anda sendiri, sekiranya esok saya harus pergi outstation, apa perlu saya lakukan untuk menyiapkan kerja saya pada hari ini juga. read more

Friday, July 16, 2010

Kebocoran Minyak di Teluk Mexico berjaya dihentikan..


19 Julai - BP diarah menyediakan rancangan baru selepas kebocoran telaga minyak dikesan semula di Teluk Mexico.

Kerajaan Amerika Syarikat mengarahkan syarikat itu membuat perancangan kecemasan yang kemungkinan untuk membuka semula penutup injap telaga minyak itu.

Media tempatan melaporkan sedikit ketegangan berlaku apabila BP tidak melaporkan dengan cepat mengenai perkara itu.

Sebelum ini, BP mengatakan kos bagi memperbaiki kebocoran di telaga minyak itu mencecah $3.95 billion dolar.

Kenyataan itu dikeluarkan sebelum BP mengakui beberapa gelembung muncul di bahagian atas telaga berkenaan selepas penutup injap yang baru dipasang minggu lepas.

BP perlu menjalankan langkah seterusnya bagi membuka penutup itu dan memperbaiki semula tanpa merosakkan telaga berkenaan.

 Syarikat itu juga perlu melaporkan kepada kerajaan Amerika Syarikat dalam masa tidak lebih empat jam selepas kebocoran itu dikesan.

-----------------------------------------------------
16 Julai - Kebocoran minyak di Teluk Mexico berjaya dihentikan buat kali pertama sejak April lepas.

Naib Presiden BP, Kent Wells dalam sidang akhbar berkata, tidak ada lagi minyak didapati tumpah ke Teluk Mexico setelah kesemua tiga injap pada kelengkapan baru itu ditutup pada pukul 2.25 petang waktu tempatan.

Bagaimanapun katanya, ia masih pada tahap ujian awal dan pemantauan akan dibuat selama 48 jam untuk menganalisis keadaan.

Menurut Wells, pengumuman itu merupakan berita baik kepada masyarakat yang mencari rezeki di kawasan terjejas.
 
The following timeline includes the major developments related to the 2010 Gulf of Mexico oil spill. read more

Tuesday, July 13, 2010

Major Bomb Attacks in the World in 2010


The following are some major blasts in the world since the beginning of this year: read more

Monday, July 12, 2010

Tip Perniagaan Internet: Strategi menjalankan perniagaan Internet Tanpa Modal - BERI FOKUS!



Alasan favorite tak dapat mulakan perniagaan yang paling favorite sering saya dengar adalah "Tak ada modal... macam mana nak mulakan perniagaan?"

Jawapan saya adalah, always mulakan secara kecil-kecilan dulu. Jarang saya galakkan menggunakan pinjaman daripada institusi kewangan. Gunakan duit sendiri atau keluarga yang memahami. Bila kita bermula kecil, makin banyak ilmu yang kita akan pelajari dalam membesarkan perniagaan kita.

Satu pilihan memulakan perniagaan tanpa modal (atau modal minima) adalah dengan menjalankan perniagaan berbentuk affiliate di Internet.

Perniagaan affiliate adalah apabila kita menjual produk usahawan Internet lain melalui laman web kita dan mendapat komisyen daripada hasil jualan.

Ramai yang beranggapan, atau fikir, perniagaan berbentuk affiliate adalah perniagaan kecil-kecilan dan hanya wujud secara sampingan. Sebenarnya, untuk berjaya dalam perniagaan affiliate, anggap perniagaan tersebut adalah perniagaan utama anda!

Berikut adalah 3 contoh laman web yang berkonsepkan menjalankan perniagaan affiliate (perniagaan Internet tanpa modal):

    * http://www.livingroom.org.au/photolog/ : Laman ini menjual berbagai-bagai jenis kamera- tanpa mereka menyimpan stok satu kamera pun! Dengan hanya menyertai program affiliate daripada Amazon.com

    * http://www.gatzet.com/ : juga adalah peminat gadget-gadget canggih dan menjalankan perniagaan Internet tanpa modal dengan menyertai program affiliate!

    * http://www.thetoyreview.com/blog/ : pula adalah usahawan yang berminat menjual permainan kanak-kanak, tetapi tidak menggunakan sebarang modal- hanya dengan menyertai program affiliate perniagaan internet lain yang menjual permianan di Internet!


Satu strategi yang amat penting untuk memaksimakan pulangan kita adalah dengan cara memberi FOKUS kepada satu jenis produk atau perkhidmatan sahaja!

Maksudnya, sekiranya anda berminat menjual kamera, pastikan fokus pada kamera sahaja yang anda jual di satu laman web. Sekiranya anda minat pada gadget, pastikan fokus pada gadget sahaja. Sekiranya anda minat pada permainan kanak-kanak, fokus pada permainan kanak-kanak sahaja!

Jangan di campur! sebagai contoh, menjual kamera DAN jam tangan sekali. Atau menjual gadget DAN peralatan sukan sekali. Atau menjual permainan kanak-kanak DAN produk kesihatan sekali. Ini adalah teknik yang salah.

Dengan cara memberi fokus kepada satu jenis produk sahaja, ia juga menjadikan pelanggan anda FOKUS untuk MEMBELI dari anda!

So, lepas ni, no more alasan TIADA MODAL dalam menjalankan perniagaan di Internet ;) Daripada menyertai skim-skim cepat kaya di Internet (yang pastinya perlukan wang modal), baik sertai perniagaan program affliate. Tak perlu bayar pun untuk menyertai. Pilihan yang lebih bijak bukan?


Artikel ini diambil dari email oleh Irfan Khairi

 

Thursday, July 8, 2010

Minda yang positif PASTI membawa kepada KEJAYAAN!



Kita tahu bahawa berfikir positif dalam apa sahaja adalah perkara yang akan membantu pencapaian kejayaan kita. Namun, seringkali fikiran negatif akan hadir dalam minda kita.

Disini ada satu latihan yang pasti akan membantu anda dalam berfikir positif.

Latihannya adalah, untuk 7 hari yang akan datang, paksa diri anda untuk berfikir dan bercakap mengenai perkara yang positif sahaja. Sekiranya perkara negatif terlintas, cepat-cepat ubahkannya menjadi positif.

Sekiranya anda berjaya dengan latihan ini selama 7 hari berturut-turut, anda akan dapati perubahan yang positif dalam cara pemikiran anda!

Adakah susah untuk berfikir positif setiap masa?

Terdapat dua jawapan- bagi mereka yang sudah biasa dengan berfikir positif, cabaran 7 hari ini akan kelihatan mudah. Bagi mereka yang sering diganggu fikiran negatif, akan mendapati cabaran 7 hari ini agak susah (ada sahaja fikiran negatif memasuki fikiran kita).

 
Cara pemikiran manusia sama ada positif atau negatif adalah satu tabiat (habit). Sekiranya anda sering berfikir positif, anda akan mengamalkan tabiat berfikir positif kebanyakan masa. Sekiranya anda sering berfikir negatif, tanpa anda sedar fikiran ini akan menjadi tabiat anda dan amat sukar anda menghindarinya.

Berfikir negatif akan selalu mengakibatkan kesedihan, kemurungan, bad mood, cepat marah dan hilang daya fokus kearah kejayaan.

Teruskan berfikir positif dan sekiranya fikiran negatif memasuki fikiran anda dalam masa 7 hari ini, cepat-cepat ubahkannya menjadi positif. Ini akan melatihkan anda mengamalkan tabiat/habit berfikir positif.

Berita baiknya adalah, berfikir dan berkelakuan positif adalah berjangkit! Anda akan dapat melihat perubahan mereka disekeliling anda. Kalau tak percaya, cuba test try!


Artikel ini diambil dari email oleh Irfan Khairi



Anjakan TIBA - TIBA



Dalam motivasi, seringkali motivasi diri tidak datang kepada kita dengan cara sikit demi sikit... tetapi, secara 
 "anjakan tiba-tiba". Atau dalam kata lain, sudden burst!

Maksudnya, katakanlah anda mendapat inspirasi atau motivasi untuk melakukan sesuatu. Motivasi tersebut selalunya bukanlah datang dalam diri secara sikit demi sikit... seperti hari ni 1% ... esok 1% motivasi... lusa 1% lagi... tulat 1% ... bukan begitu.

Tetapi, anjakan tiba-tiba adalah seperti contoh, hari ini terus dapat 10% motivasi diri... esok... 1%... lusa 1%... tulat 20%... dan seterusnya 1%... 1%!

Ianya terjadi dalam semua perkara berkenaan dengan motivasi diri sendiri.

Sekiranya anda fahami konsep ini, anda akan fahami bahawa dalam memotivasikan diri, ia berfungsi sebagai anjakan tiba-tiba dan bukan sikit demi sikit.

Anda boleh menggunakan teknik ini sebaik mungkin supaya mendapat momentum untuk terus bermotivasi.

Ianya penting terdapatnya peningkatan motivasi dari hari ke hari! Tetapi, menurut kajian, cara peningkatan motivasi seseorang itu adalah sudden burst dan bukan sikit demi sedikit :) Cuba cerminkan pada pengalaman anda senidiri... apabila mendapat motivasi, adakah ianya secara tiba-tiba atau sikit demi sedikit?


Artikel ini diambil dari email oleh Irfan Khairi

Monday, July 5, 2010

Formula Kejayaan



1:  KEINGINAN
Pertama sekali di dalam formula kejayaan adalah keinginan. Untuk mencapai apa jua matlamat yang anda impikan, anda perlu mempunyai keinginan untuk mencapai matlamat tersebut. Lagi mendalam keinginan anda, lagi mudah untuk anda mencapai matlamat tersebut.
Keinginan seumpama api yang membakar. Lagi besar api tersebut, lagi hangat ia akan membakar keinginan jiwa anda dalam mencapai apa jua cita-cita yang anda letakkan untuk diri anda sendiri.
 
Punca utama seseorang itu tidak dapat mencapai matlamatnya adalah takut kepada kegagalan. Sekiranya anda takut kepada kegagalan, maka, anda tidak akan mengambil langkah pertama untuk mencapai apa jua matlamat. Keinginan akan membawa anda untuk mengambil langkah pertama tersebut. Tanpa keinginan, matlamat tidak akan tercapai.


2: KEYAKINAN
Lagu yang sering bermain di kepala saya sejak dulu sehingga kini "Jika kau fikirkan kau boleh, kau boleh melakukan. Jika kau fikirkan ragu-ragu, usaha mu tidak menentu" Lagu yang popular pada 80-an. Ya, bunyi nya amat cliché, tetapi lagu yang simple ini mengandungi mesej yang amat besar!
Dalam usaha untuk mencapai apa jua cita-cita anda, anda perlu mempunyai keyakinan di dalam hati bahawa cita-cita tersebut akan dicapai! Dengan keyakinan yang tinggi, ia akan menjadi penggerak kepada anda untuk tidak menoleh kebelakang lagi.
Keyakinan bukan bermaksud untuk menjadi bongkak dan taksub... anda tidak perlu meyakinkan orang ramai. Anda hanya perlu meyakinkan diri anda sendiri sahaja. Usah risau dalam meyakinkan orang ramai... anda perlu tunjuk bahawa cita-cita anda tercapai- itu sahaja yang akan meyakinkan orang ramai.
Dalam menetapkan matlamat anda, anda perlu realistik. Matlamat yang realistik akan membantu dan motivasikan anda untuk memberi keyakinan. Sebagai contoh, matlamat untuk mendapat kenaikan gaji 2 kali ganda dalam masa setahun mungkin tidak realistik. Tetapi, matlamat untuk menaikkan gaji anda sebanyak 20% dalam masa setahun adalah lebih realistik!
Matlamat yang tidak realistik hanya akan melemahkan motivasi diri anda apabila ianya tidak tercapai.


Monday, June 28, 2010

BAHAYA!!! Tabiat Membuang Masa...



Pepatah mengatakan "Angin yang sama meniup kita, ianya bergantung kepada kita untuk melayarinya". Setiap insan mempunyai jumlah waktu yang sama dalam sehari, iaitu 24 jam. Apa yang menentukan kejayaan seseorang itu adalah kecekapannya dalam mengurus 24jam seharinya.

Tabiat membuang masa, atau sering dikenali sebagai "proscastinantion" adalah tabiat yang merugikan kita. Sering kali, kita menunda-nundakan sesuatu kerja, sehingga produktiviti kita untuk mencapai kejayaan menurun.


 Berikut adalah 4 cara bagaimana anda boleh membuang tabiat buang masa ini:

MATLAMAT DIKECILKAN

Seringkali kita membuang masa oleh kerana melihat sesuatu kerja itu terlalu besar untuk ditangani. Adakalanya matlamat yang terlalu besar menyebabkan kita kurang berkeyakinan dan kurang bermotivasi untuk mencapainya. Dilihat seperti kerja yang bakal dilalui amat besar dan tidak kesampaian!

Apa yang anda harus lakukan adalah, pecahkan matlamat yang besar itu kepada matlamat yang lebih kecil. Matlamat untuk mengumpul 10 ribu ringgit mungkin bunyinya besar, tetapi sekiranya dipecah kepada unit yang lebih kecil, iaitu menyimpan RM500 setiap bulan, matlamat akan tercapai juga dalam masa 20 bulan


Wednesday, June 9, 2010

Thinking B.I.G



Beri peluang kepada diri anda untuk "think big". Kesemua kisah kejayaan bermula dengan thinking big.

Ini adalah kerana, dengan mengimpikan sesuatu yang besar, anda memaksakan diri anda untuk menjadi lebih kreatif dan inovatif untuk mencapai sesuatu yang diluar jangkaan anda. Kebanyakan dan mungkin juga SEMUA kisah kejayaan bermula dengan FIKIR BESAR!

Sekiranya anda mempunyai gerai, fikirkan bagaimana gerai itu boleh menjadi kedai. Sekiranya anda mempunyai sebuah kedai, fikirkan bagaimana anda boleh membina kedai-kedai tambahan (francais). Sekiranya anda sudah berjaya di negeri anda, fikirkan bagaimana anda boleh menambahkan kejayaan di mata negara (seluruh Malaysia). Sekiranya anda sudah berjaya di Malaysia, fikirkan bagaimana anda boleh berjaya di peringkat antarabangsa.

Sekiranya pendapatan anda adalah RM1,000, fikirkan bagaimana anda boleh memperolehi pendapatan RM10,000. Sekiranya pendapatan anda RM10,000, fikirkan pula bagaimana untuk memperolehi RM100,000!

Menurut sejarah, segala kejayaan yang cemerlang bermula dengan kebolehan seseorang itu dalam "thinking big". Pepatah Inggeris mengatakan:

"Shoot for the stars, if you don't get it, you still get the moon!"

(Bermatlamat untuk mencapai bintang-bintang. Sekiranya anda tidak kesampaian, anda masih mencapai bulan)

Maksudnya untuk memberi anda kebebasan berfikir sesuatu yang lebih hebat dan besar daripada zon selesa anda. Sekiranya sesuatu hebat itu tidak tercapai, anda masih lagi mencapai sesuatu yang amat membanggakan. :)



Artikel ini diambil dari email oleh Irfan Khairi

Tuesday, May 11, 2010

UMNO - 64 Tahun!


Hari ini, genap 64 tahun usia Umno sebagai sebuah parti politik.

Bagi mengingati hari bersejarah itu, sambutan untuk meraikan Hari Umno akan diadakan di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

Majlis itu akan bermula dengan solat Maghrib berjemaah diikuti bacaan Yassin, Tahlil serta doa kesyukuran sebelum solat Isyak di Dewan Tun Razak 4, PWTC.

Ia akan disusuli dengan ucapan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Presiden parti, dan majlis penyampaian Anugerah Tokoh Melayu Terbilang.

Orang ramai khususnya para anggota Umno dijemput untuk bersama-sama meraikan majlis bersejarah itu.

...

Wednesday, May 5, 2010

Tempat Terhangat untuk MELABUR




Sekiranya anda mempunyai wang sebanyak RM1,000, RM5,000 atau RM10,000, di manakah tempat terbaik dan terhangat di pasaran untuk anda laburkan wang anda untuk mendapat pulangan yang maksimum? 

Jawapannya adalah, laburkan pada diri anda sendiri! Gunakan wang itu untuk meningkatkan ilmu anda dalam mencari pendapatan yang lebih! 

Sememangnya jumlah RM1,000, RM5,000 atau RM10,000 boleh dilaburkan di institusi kewangan untuk pulangan mungkin 10%... atau 12%? Tetapi, sekiranya anda melaburkan untuk meningkatkan ilmu anda dalam bidang perniagaan (contohnya), ia dapat melipat kali gandakan pendapatan anda sehingga 100%...200% dan selalunya lebih dari itu sekiranya anda melabur secukupnya dalam ilmu. 

Oleh itu, tempat pertama untuk anda melaburkan wang anda adalah kepada ilmu anda sendiri untuk melipat kali gandakan ilmu anda dan ia juga akan melipatkali gandakan pendaptan anda! 


Artikel ini diambil dari email oleh Irfan Khairi

 

Sunday, April 25, 2010

The Past, Present and Future

The PRESENT:

  • Be in the PRESENT if you want to be happy and successful
  • Focus on what is right now
  • Use your purpose to respond to WHAT IS IMPORTANT NOW

LEARN FROM THE PAST:
  • When you want to make the present better than the past
  • Look at what happened in the past
  • Learn something valuable from it
  • Do things differently in the present

PLAN FOR THE FUTURE:
  • When you want to make the future better than the present
  • See what a wonderful future would look like
  • Makes plan to help it happens
  • Put your plan into action in the PRESENT

Artikel ini diambil dari buku The Present (Dr Spencer Johnson- Penulis buku Who Moved My Cheese)

.

Friday, April 23, 2010

Kenali Negara di Dunia

Negara                                   Ibu kota                             Nama bahasa


1. Afghanistan[1]                     Kabul                                Pastho, dari Parsi[2]

2. Afrika Selatan                     Pretoria                              Afrikaans,Inggris

3. Afrika Tengah[3]                 Bangui                                Prancis [4]

4. Albania                               Tirana                                 Albania

5. Aljazair                               Aljir                                     Arab
                                                                                                              lagi...

Wednesday, April 21, 2010

Otak Yang Lesu



Apa akan jadi jika enjin kereta kita dibiarkan dengan lama tanpa dihidupkan? Mungkin kereta tu akan semput, susah nak start dan mungkin juga akan rosak.

Begitu juga dengan otak kita. Mungkin ramai yang menyangka, kalau otak kita selalu digunakan/ berfikir, ia akan rosak atau menjadi lesu kerana terlalu banyak digunakan/ berfikir.

 Sebenarnya, selalunya otak kita akan menjadi lebih efisyen dan lebih sihat apabila lebih banyak kita berfikir. Disini juga sebahagian daripada cara menggerakkan momentum untuk terus berjaya.

Berbanyak-banyak berfikir mengenai idea baru, cara menjadi lebih kreatif dalam keluarga dan kerjaya, cara mengambil hati suami/ isteri, cara yang paling efektif untuk mendidik anak-anak, cara lebih kreatif dalam perniagaan, strategi perniagaan baru, cara mendapat pelanggan, cara memulangkan pelanggan yang hilang dan sebagainya. 

Apa yang saya selalu lakukan adalah, bawa buku nota kecil (yang macam buku 555 tu), dan pen ke mana sahaja. Dapat sahaja idea, cepat-cepat saya tulis. Kadang-kadang, sehari, berpuluh-puluh idea yang kita dapat! 

Lebih banyak anda berfikir, lebih efisyen otak anda. Dan otak yang efisyen akan memberi idea-idea yang lebih bernas yang tidak pernah anda fikirkan!

Hadiri majlis-majlis ilmu untuk mendapat lebih banyak input dalam diri kita. Dengan membuka minda kepada lebih banyak input, kita akan dapat melihat lebih banyak peluang-peluang yang ada disekeliling kita.


Artikel ini diambil dari email oleh Irfan Khairi

SPA can be proposed to go!!


Wanita yg sibuk bekerja jgn lupe untuk rehatkan diri anda.. urat kat belakang tengkuk tu dah bersimpul dah! jgn sampai terputus sudah! ni tak, 8 jam straighttttt menghadap pc aje.. keje kuat la katekan huhu...  x termasuk lagi layan FB, update blog la mesti lebih 8 jam punye huhuhu...
Cuba la dptkn massage kat Cinta Sari Tradispa... ala2 kat Bali! :) Package dr hujung rambut hingga hujung kaki pun ade.
Sakit yg sementara, kesan berbaloi buat selamanya!!!

Thursday, April 1, 2010

Sesi Soal Jawab Persidangan Parlimen...

Hari Ke-2 Persidangan, 17 Mac...

Dewan Rakyat Kecoh!

Ucapan sulung Anggota Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Mohd Zahrain Hashim selaku wakil rakyat Bebas yang mendedahkan punca beliau meninggalkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) menyebabkan suasana Persidangan Dewan Rakyat bertukar kecoh.
Malah, kurang lima minit selepas bekas Pengerusi PKR Pulau Pinang itu berucap bermula 5.05 petang, ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim bertindak keluar Dewan selepas Zahrain mengaitkan Anwar dengan kegagalan pakatan pembangkang untuk mengambil alih kerajaan Persekutuan melalui perancangan "16 Sept".

Zahrain yang menyifatkan rancangan itu sebagai usaha untuk mengambil alih kerajaan tanpa mengira kesannya, berkata beliau masih ingat bagaimana wakil rakyat PKR diperalatkan dan dibohongi kononnya wakil rakyat Barisan Nasional (BN) yang akan lompat parti lebih daripada mencukupi.

Katanya mereka diberitahu kononnya Yang di-Pertuan Agong sedang menunggu di Istana Negara untuk memberi perkenan kepada pakatan pembangkang untuk membentuk kerajaan.

Zahrain berkata demikian ketika membahaskan usul menjunjung kasih titah ucapan Yang di-Pertuan Agong merasmikan pembukaan penggal ketiga Parlimen ke-12 di Dewan Rakyat.



Hari Pertama Persidangan, 16 Mac...

Jangan Bersikap Prejudis!!!
Penghalang terbesar bagi kejayaan pencapaian 1Malaysia atau perpaduan negara yang lebih sempurna adalah kebimbangan serta ketakutan akibat prasangka dan prejudis yang tidak ditangani.

Oleh itu, semua rakyat Malaysia harus ikhlas memeriksa prasangka dan prejudis masing-masing dan jika tidak, kita berisiko menzalimi saudara-saudara kita.

Demikian kata Perdana Menteri, Datuk Seri Tun Razak di Dewan Rakyat.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan ahli parlimen Kapit Alexander Nantha Linggi yang meminta Perdana Menteri menyatakan tahap kejayaan Gagasan 1Malaysia dalam menyatupadukan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dan agama buat masa sekarang.

Datuk Seri Najib berkata gagasan 1Malaysia "Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan" adalah satu falsafah induk yang merentas dasar dan matlamat akhirnya adalah perpaduan nasiona.

----------------------------------------------------------------

Seorang penyokong kerajaan menyarankan umat Islam di negara ini memboikot barangan keluaran Sweden sebagai bantahan terhadap tindakan tiga akhbar negara itu menyiarkan lakaran karikatur menghina Nabi Muhammad S.A.W.


Ahli parlimen Kuala Krau, Datuk Ismail Mohamed Said berkata kerajaan Sweden perlu memohon maaf kepada umat Islam di seluruh dunia kerana kejahilan warganya iaitu pelukis Lars Vilks yang jelas tidak menghormati agama Islam.
Beliau berkata demikian ketika membahas usul menjunjung kasih titah ucapan Yang di-Pertuan Agong di Dewan Rakyat.

Lakaran karikatur berkenaan yang pada mulanya dikemukakan kepada sebuah pusat warisan budaya Sweden untuk pameran, ditolak atas sebab-sebab keselamatan, tetapi sebuah akhbar Sweden kemudian menyiarkannya.
Ini membawa kepada bantahan negara-negara Islam dan Vilks menerima beberapa ancaman bunuh.
Pada 10 Mac lepas, tiga akhbar Sweden lain menyiarkan semula karikatur itu.

SORRY! DE PROBLEM NAK UPLOAD BERITA LAIN!!!! kalu uOls nak bayak info lagi dengar la kat 93.9 fm, atau layari di sini radio24

Thursday, March 25, 2010

25 Mac -- Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan beberapa insentif kepada pegawai dan anggota polis sebagai dorongan untuk mereka memberikan perkhidmatan terbaik.

Pengumuman Perdana Menteri itu dibuat beliau ketika merasmikan sambutan Hari Polis ke-203 di Pusat Latihan Polis, Jalan Semarak.

Insentif berkenaan ialah:

1) Elaun bulanan RM200 kepada 33,000 pegawai dan anggota polis yang menjalankan tugas am.

2) Konstabel akan dinaikkan pangkat ke Lans Koperal selepas tiga tahun, dan Lans Koperal dinaikkan pangkat ke Koperal selepas lima tahun. Kedua-duanya berdasarkan tempoh perkhidmatan.

3) Kerajaan mencadangkan balai-balai yang cemerlang dan terbaik diberikan penghargaan khas berdasarkan pencapaian dan prestasi mereka.                                          -Bernama-

Sunday, February 7, 2010

Larian yg Syok!! :)


Abis sudah Putrajaya Night Marathon yg dituggu2! larian malam yg m'asyikkan sejauh 7.7 km bersama kira-kira 8000 runner yg lain rasenye xpuas! kekeke 1st time lari wktu mlm syok juge! dgn lebam buku lali mase main netball xbaik ku blasah juge lari huhuhu
biasenye lepas lari esok pg de la sikit2 lengo kaki, tp kali ni tang lain pulak yg lengo,
aduhai pu-gu-gku!!! hahaha tang mane silap step agknye :p

Duk tumpg diorng ni g putrajaya! haruk nak cari starting point pun sesat, cian ust asri, poning duk lyn kiteorg! :p ni duk searching2 dulu sebelum lari! {SEARCHING!!!!} hahaha aku sorg je phm :p


antara 8000 runner! entah mane aku! ade! tp xnampak! yg nmpak tu ha baju warne ijau abg Merang!!


Yeay!!!! akhirnye dpt juge abiskan! tgok! bape ramai aku tinggalkan runner kat blakang tu hahaha walaupun psti dah 400 runner tinggalkan aku kat dpn! sbb tu aku xdpt finished medal! argghhhhh! :(


yeay!!! semua berjaya tmtkan larian! tahniah kpd anda semua! jgn lupe frame sijil tu ye! kekeke :p


ha! ni die team Radio24, thanks uOlls coz join! nnt kite try TowerThon pulak ye!
Happy la tgok uOlls! :p


meraikan kejayaan dgn melompat kepuasan! walaupun byk kali photographer duk snap asyik xjd! 17 x katenye! sbb ni la kot pu-gu-gku sakit!!! hahaha

jumpe lg untuk next ThonThon!! ape2 dah yg ade Thon! layan...! :p

Photo by Lando Mikael (Thanks Apek!!)

Wednesday, January 27, 2010

Seronok dgn keluarga! Dpt duit sekali!



Ha! family sape yg suke berseronok sambil cari duit! jom join ini Cabaran Keluarga X Race 1Malaysia.

Wang tunai lebih RM6,000 bakal menjadi rebutan anda!
Pertandingan yang bermula di Dataran DBKL dan berakhir di Dataran Merdeka.
Akan berlangsung pada 1 Februari, sempena sambutan Hari Wilayah Persekutuan.
Program yang berkonsepkan 1Malaysia 1Keluarga itu bertujuan untuk merapatkan hubungan kekeluargaan.
Bagaimana nak main??? ha! sebanyak sepuluh check point disediakan di mana para peserta dikehendaki menjawab soalan-soalan dan menyelesaikan tugasan yang berkaitan tentang sambutan Hari Wilayah Persekutuan.
Setiap pasukan perlu terdiri daripada empat orang yang mempunyai ikatan keluarga iaitu dua orang dewasa dan dua orang di bawah umur 17 tahun.
Yuran pendaftaran sebanyak RM100.
Juara akan memenangi wang tunai sebanyak RM2,000, kedua RM1,500, ketiga RM1,000 dan 17 hadiah sagu hati.
Selain itu, sepuluh buah hadiah misteri juga turut menanti para peserta.
50 pasukan terawal yang mendaftar akan diberikan baju T istimewa.
Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh menghubungi urus setia menerusi talian 012-2846811.


Tuesday, January 26, 2010

Denda RM300 - Pejalan kaki DEGILLL!!!





Mulai hari ini, pejalan kaki yang enggan menggunakan jejantas dan lintasan pejalan kaki di 10 jalan sekitar Bukit Bintang akan didenda RM300.
Waran tangkap juga akan dikeluarkan kepada pesalah jika mereka gagal membayar saman pada tarikh yang ditetapkan.
Operasi itu bakal melibatkan beberapa jalan yang dikenal pasti menghadapi masalah kesesakan trafik yang teruk termasuk di Jalan Sultan Ismail, Jalan Imbi, Jalan Bukit Bintang, Jalan Raja Chulan dan Jalan Pudu.
Individu yang ingkar akan dikenakan saman RM300 di bawah Peraturan Lalulintas 1959.
Sumber: Bernama & Google Image


Monday, January 25, 2010

NPC Inter Media Netball Games!


Tamat sudah inter-media netball games.. dgn kaki yg xbrape nak stabil ku gagahkn juge untuk bermain.. nasib la xmakin teruk.. dari 9 team, Bernama no 4.. kire ok la tu, dpt la juge medal kan.. anyway ku ucapkan syabas untuk diri aku sendiri :) n juge team member yg lain kekeke :p


ha! ni die pemain2 Bernama yg paling comei dr team2 lain! huhu tgh duk lepak tggu turn nak lawan, aku dan k.irma je wakil dr radio yg lain semua dr editorial, wire, bernama tv n lain2 :p


ni die k.irma yg comei! semgt sarung jesy GD.. walau sekali je turun training, still nampak defend paling MANTOP!! dlm gelanggang huhu anyway thanks for join us!!


mengimbas saat2 perlawann... ni die jaringan aku, yg entah keberapa agaknye huhuhu kononnye nak jd skorer terbaik la hehehe


video
ni pulak aksi saat aku di dibwh tiang gol menanti saat tunjukkn skill terbaru huh!!! xsempat! pengadil dah tiup wisel! freeettttttttttttttttt! emm ala,, tggu la aku gol kan dulu!!


video
disebbkn lame dah xmain netball, aku duk kire ape kesalahn yg aku wat spnjng permainan... duk kire2 de 2x duk sbelah amik gmbo sbb hlngn dekat, n yg ni xleh bla nsib sekali je.. Gerak Kaki! ptut xleh jd pd pemain netball yg hebat mcm aku hehehe prasn jap! mulanye prsn dah aku gerk kaki, duk doa arap pngadil xnmpk.. emm hampeh! tetibe freeeeeeeeee!!! 'gerak kaki la syg'..kate si pengadil :)


Ha! ni la hasilnye.. kate dpt RM500 tp xdpt lg :p hehehe

Bernama x NPC = 3 x 7
Bernama x Malay Mail = 11 x 3
Benama x NSTP = 4 x 6
* rasenye de lawan lg, tp xingat hehehe :p

Foto & Video by aSip.tv (tq asip!!)

Kayuhan KL 2010 !


Orang ramai berpeluang merasai debaran pelumba Le Tour de Langkawi (LTdL) 2010 dengan menyertai Kayuhan KL 2010 yang akan bermula dan berakhir di Dataran Merdeka pada 1 Februari ini.

Acara jarak 10 kilometer itu meliputi jalan utama sekitar Kuala Lumpur bagi mempromosikan edisi ke-15 LTdL yang bermula 1 hingga 7 Mac ini.

Kayuhan KL 2010 diadakan sebagai saluran untuk menggalakkan orang ramai dan golongan muda menceburi sukan berbasikal serta sambutan Hari Wilayah Persekutuan.

Mereka yang berminat perlu mendaftarkan diri pada pukul 7.30 pagi di Dataran Merdeka pada 1 Februari.

Butiran lanjut hubungi Sekretariat LTDL 2010 dan mendaftar terus menerusi laman web http://ltdl.com.my/
Sumber: Bernama

Sunday, January 24, 2010

Perkhidmatan Komuter sempena Thaipusam!!


Perkhidmatan komuter bagi laluan antara Sentul, Kuala Lumpur dan Batu Caves, Selangor masih tidak dapat beroperasi pada Thaipusam ini disebabkan kerja-kerja akhir laluan bagi pengangkutan itu masih dijalankan.

Untuk sambutan Thaipusam di Batu Caves Sabtu ini, KTMB menyediakan 208 perkhidmatan tren khas dan 72 perkhidmatan KTM Komuter tambahan sepanjang tiga hari bermula 29 hingga 31 Januari.

Perkhidmatan tren khas itu disediakan untuk laluan dua hala antara Batu Caves dan Sentul dengan kekerapan 30 minit.

Perkhidmatan KTM Komuter tambahan selama 24 jam disediakan bagi laluan Rawang-Sentral KL-Rawang dan Seremban-Sentul-Seremban serta Pelabuhan Klang-Sentul-Pelabuhan Klang.

Sempena Thaipusam kali ini perkhidmatan akan dilanjutkan sehingga 6 pagi pada 29 dan 30 Jan.

Lebih 1.5 juta pengunjung dari dalam dan luar negara dijangka membanjiri Kuil Sri Subramaniyar Swami di Batu Caves bagi sambutan Thaipusam.
Sumber: Bernama

Wednesday, January 20, 2010

"Modal Insan Berkualiti Pemacu Kecemerlangan Negara"


Ha! kekawn yg slalu komen rencana "Modal Insan Berkualiti Pemacu Kecemerlangan Negara" yg ade kat kuzi.wordpress tu.. aku dah pindah kan kat cini.. kat citu dah xde dah..

ni la rencana pertama aku wat.. xsilap mase awl thn 2008 kot..then dpt RM200 dan sijil khas dr Kmenterian Penganjian Tinggi.

adik2 yg kat U skg ni rajin2 la menulis ye.. smbil2 tmbhkn ilmu tu tmbh la pendptn sekali hehehe.. Untung ooo!!!

kalu rajin bace le kat bawah ni !!!

Tuesday, January 19, 2010

My ankle!! :(


oh my ankle!!! plss jgn sakit :(

terseliuh xsengaje xkn merajuk smpai lebm mcm telur separuh masak arrrggggg!!!

tinggal 3 hari je nak lwn ni.. baik la cpt, aku nak main netball.. plssss!! Plsss! Plsss!

pelik mlm td trainning tetibe 3x aku jatuh, nape enth.. pkiran aku kot serabut, entah ape aku pikirkan entah.. anyway plsss pray for me.. nak cepat baik.. aku nak main netball..
nak tggu next tournament entah bile agknye.. mlm td pun dah letak ais still lebam xsurut, mcm nak meletup aje :(

Saturday, January 16, 2010

Radio Novella 'Ebum Hibicus'

EMBUN HIBISCUS
"Cinta itu bahasa dikala kita tidak lagi mengerti akan kata...”





Stesen radio berita pertama Malaysia, 93.9 BERNAMA Radio24 meneruskan pembaharuan pada tahun 2010 ini dengan terbitan terkini mereka, sebuah radio novella berjudul Embun Hibiscus (EH).

Radio novella di bawah genre infodrama ini bakal bersiaran pertama kali pada 18 Januari di saluran FM 93.9 tampil dengan tema cinta dan kekeluargaan yang diselitkan dengan isu-isu berita, prinsip-prinsip 1Malaysia serta nilai murni masyarakat majmuk Negara ini.
EH mengisahkan bagaimana 3 adik beradik yang berusia lewat 20an dan 30an berdepan pelbagai cabaran di Kuala Lumpur.

EH ke udara selama 5 minit setiap hari Isnin hingga Jumaat pada pukul 8:45 pagi dan diulang siar pada 5:25 petang. Ianya juga boleh didengari menerusi laman web http://www.radio24.com.my/
Nak tahu ape yg berlaku disetiap episod???
dengarkan di siaran kami!!!

Kaji-kaji lah diri!!

Tak semua benda kita dapat lakukan dgn sempurna... tp kau pasti tahu tahap kemampuan kau.. kau kene belajar dari pengalaman, penglihatan, pendengaran dan segala pancaindera yang sedia ade..dengan kata lain six sense laa... yg sudah tentu dianugerahkan oleh yg maha Esa!! samada kau mampu menggunakannya dengan baik atau tidak, itu terpulang la kat kau... mahu yg terbaik atau tidak??? jwb sendiri!!

Tp jgn lah kau hidup dgn hanya mahu memperkecilkan kelemahan org, jgn lah kau bangga dengan kecerdikan yang kau miliki yang sebenarnye hanya sebesar semut mayat tu je! semut tu pun beso ape!!


emm cian semut ni, maaf la semut jika ko terase dgn aku...

Ha!! Jgn kau ingat tindakkn kau yg hanye mampu menjatuhkan air muke org di depan org lain, kau bangga dengan sikap itu!!! silap la wei!!! kau xthu betapa kau diherdik oleh ilmuan2 lain..

Bile smpai ke tahap itu, sia2 la segala kelebihan yg kau ade.. bila ko dijentik sekali je olehNya... pasti kau xmmpu nak bangun2 lg dah.. terkuburlah kau dgn sikap angkuh yg dibenci itu!! hilang la segala kenikmatan yg ko miliki sebelum ini, yg sepatutnye ko kongsi bersama.. yg sama2 akn mmbawa ko kearah kejayaan di dunia dan akhirat... silap care kau akan HANCUR!!!

Manusia mati meninggalkan:
1) anak yang soleh
2) ilmu yg diajar dan dimanfaatkan
3) sedekah amal jariah

Monday, January 11, 2010

Jika Aku Jatuh Hati

Ya Allah...
Jika aku jatuh cinta Ya Allah, cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya
pada-Mu, agar bertambah kekuatanku untuk menyintaimu.

Ya Muhaimin...
Jika aku jatuh hati, izinkanlah aku meyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu,
agar tidak terjatuh aku dalam golongan cinta nafsu....
Kalu nak lebih menghayati dengarlah sendiri!!

Cromaphone- my new headset!!

Headset kat opis tu semua rosak! baik aku g beli sendiri.. keje bergaji xkn headset satu pun xleh nak beli dik oi!! hehehe

SoniGear -RM25 je.. beli kat Lowyat..
nape aku pilih warne pink?? sbb kat opis tu semua headset warne itam, mudah rosak dan mudah hilang.. kalu warne pink semua org pasti xnak pinjam hehehe :p

X-tiviti mingguan (Netball Training)

Lame dah xmain netball, last mase student dulu thn 2005 ke 2006 kot (Masum kat UiTM, Shah Alam).. ni saje join team Bernama, lawan antara media huhuhu... boleh ke lg main ni huhuhu asal minat boleh je kot :p


Janji dgn Coach nak g b'latih kul 5 kat titiwangsa.. ha ni dah kul 6 xsmpai2.. hampeh je...
sambil duk tunggu2 posing la kejap :)

Alamak tgginya nak tgkap bola ni!! Wei! tggi ko tu dah la 170 xkn xleh tngkap kot.. lompat lg! lompat lg!!!

Ni la coach aku hehehe... ingat laki xleh main netball ke.. power tuu!!

Sunday, January 10, 2010

Berangan nak gi cini la :p


Bangunan dan menara tertinggi dunia yang baru -Burj Khalifa -


Mls la nak tulis lg.. nak tahu pasal ni g cini ek... http://www.asiptv.blogspot.com/


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...